Vernissage, John E Franzén (JEF)

                     Lördagen den 27/10 kl. 12-16.

Bjärsjölagårds konsthalls första utställning blir med John E Franzén som inte har haft en separat utställning i Skåne på närmare 10 år, vilket vi är mycket stolta över! Utställningen kommer att bestå av fotografier, teckningar och 2 eller 3 helt nya oljor som aldrig tidigare är visade.

Bjärsjölagårds konsthall (tidigare Galleri Ekstrand) kommer att ha öppet lör – sön kl. 11-16 fram till och med den 9:e december.

John E Franzén utbildade sig på Konstfack i Stockholm 1960–61 och 1961-66 på Kungliga Konsthögskolan. Han flyttade med hustru och ett barn till USA 1966 och bodde i Kalifornien, men återvände till Sverige 1969.

 Han är känd för fotorealistiska målningar av motorcyklar, amerikanska bilar, stadsmiljöer och för porträtt.

År 1984 fick han i uppdrag av hovstaten att göra ett officiellt porträtt av svenska kungafamiljen. Färdigställandet av målningen dokumenterades av filmaren Håkan Wretljung i filmen Kungamålaren – ett porträtt av John-E Franzén. Valet av Franzén som konstnär mottogs med förvåning, eftersom en av hans mest kända målningar, Hells Angels of California, United States of America, naket skildrar en fest med motorcykelklubben i Kalifornien. Hells Angels ägs av Moderna museet i Stockholm. Kungafamiljen valde konstnären efter att bland annat ha sett ett porträtt av konstnärens son i ishockeyutrustning.

John är ledamot av Kungliga Akademien för de fria konsterna sedan 1989. Franzén är representerad vid bland annat Moderna museet Göteborgs konstmuseum, Kalmar konstmuseum och Nationalmuseum i Stockholm.

1991 flyttade John med sin mycket charmiga fru Ulrika till Österlen i Skåne. 


 Öppettider lör - sön mellan kl. 11-16. Eller enligt överenskommelse. 

Varmt välkomna!

 

 


 ”Jag vill få fram det sköra men samtidigt det kraapas av betraktaren”